INT1 – 1 | Vad är en domän?

En domän är en del av adressen du skriver in i adressfältet i din webbläsare, domänen tar dig till en plats på internet – exempelvis www.webbstjärnan.se...

shutterstock_99576110

En domän är en del av adressen du skriver in i adressfältet i din webbläsare, domänen tar dig till en plats på internet – exempelvis www.webbstjärnan.se

Domänen måste peka på en plats på internet, en hårddisk eller server som det också kallas. Du kan jämföra en domän med en postadress och servern är då huset som står på adressen.

Domäner är bokmärken på internet

Platser på internet identifieras av IP-adresser. En IP-adress är en lång nummerserie som är kopplad till en server som kan finnas på ett webbhotell eller vara privat. För att inte behöva skriva in och komma ihåg alla IP-adresser finns domännamn – de kan beskrivas som bokmärken på internet. Domännamn och IP-adresser kopplas ihop genom en katalogtjänst som kallas domännamnssystemet och fortkortas DNS.
Ungefär som att en telefonkatalog översätter namn till telefonnummer, översätter DNS domännamn till IP-adresser.

Webbstjärnan.se är alltså Webbstjärnans domän.

Med hjälp av en domän behöver du inte skriva in en serie med nummer (IP-adress) utan du skriver in www.webbstjarnan.se

Toppdomän

Toppdomän, är den högsta nivån i internets domännamnssystem (DNS). Till exempel har domännamnet wikipedia.org toppdomänen “org” och edooc.se toppdomänen “se”.

Internetmyndigheten IANA klassificerar toppdomäner i följande kategorier:
Nationella toppdomäner: de domännamn på internet som används av länder, och som slutar med landsändelse, till exempel .se för Sverige.
Generiska toppdomäner: används (åtminstone i teorin) av särskilda klasser av organisationer. Huvudgruppen av generiska toppdomäner är com, net, och org. Till exempel är com avsedd att användas av kommersiella organisationer. Domänen består av tre eller fler bokstäver. De flesta generiska toppdomäner är tillgängliga för hela världen, men av historiska skäl är mil (military, militär) och gov (governmental, statlig) begränsade till myndigheter i USA.

Subdomäner

Exempel: http://blogg.webbstjarnan.se

När en url har två ord åtskilda av en punkt (i det här fallet blogg.webbstjarnan) innan toppdomänen kallar man det för en subdomän. Det är alltså en domän som ligger under den riktiga domänen. De kostnadsfria bloggverktyg som erbjuds, exempelvis moobis.se, blogspot.com och wordpress.com är alla uppbyggda av subdomäner och när du registrerar en blogg hos något av dessa verktyg är det en subdomän du får.
Ofta tilldelas serverdatorer subdomännamn enligt funktion, såsom “www”, “ftp” och “mail” för webbserver, filserver respektive e-postserver.

Uppbyggnad av domännamn

Exempel: http://sv.wikipedia.org

“sv” i detta fallet är en subdomän som ligger under domänen “wikipedia” som är registrerade under toppdomänen “.org”.

http://www.edooc.se

“www” i detta fallet är också en subdomän som ligger under domänen “edooc” som är registrerade under toppdomänen “.se”
I många fall idag behövs oftast inte “www” skrivas in i adressfältet, men det är fortfarande en subdomän och det skulle kunna vara så att det finns olika innehåll på ex edooc.se och www.edooc.se.

Det här är en omarbetad text med ursprung från Webbstjärnan. Du hittar orginalet här och artikeln är licensierad under CC BY-SA

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment

Sök kurser

EDOOC | CC BY-SA